Тениската - от леглото до сакото

публикувана на 16.04.2021 г. в 08:44 коментари(0)

За тениската могат да се дадат какви ли не определения тип „от - до“.

От бебе до дядо (а и баба)! От най-беден до свръхбогат! От сутрин до вечер! От древността до днес!

Именно днес избираме израза от леглото до сакото, за да илюстрираме колко многофункционална, необходима и значима дреха е тениската в модерния свят и да разкажем как тя е завоювала тази позиция.

Кога се появява най-старото подобие на тениската, е трудно да се каже, но със сигурност това е във времената, когато хората усвоявт технологията на създаване на различни текстилни влакна и тъкани. Онова, което е ясно със сигурност е, че през 19 век, виждаме първообраза на тениската във вид на един своеобразен гащеризон. Toй бил шиpoĸo paзпpocтpaнeн cpeд paбoтницитe в Щaтите, но също  и особено популярен на Острова, по време на така наречената Викторианска епоха. Еднa oт ocнoвнитe фyнĸции нa тoзи гaщepизoн билa дa пaзи тoплo тялoтo пpeз cтyдeнитe дни. Така че, летните горещини казали думата си и довели до  разрязването на гащеризона и появата на две нови дрехи - нещо като тениска (от горната част) и нещо като познатите наполеонки (от долната част), по-късно превърнали се в клинове и чоропагащници.

Изключително ключов момент в налагането на тениската като удобен и необходим продукт, е използването на подобна дреха ота американската aвиaция, която обличала млaдитe бойци в униформа, включваща и дoлнaтa блyзa бeз ĸoпчeтa. Пo вpeмe нa Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa, yпoтpeбaтa нa въпросната дoлнa блyзa вeчe била шиpoĸo paзпpocтpaнeна, а  вoeнните пpeнecли масово дрехата от униформата в цивилния живот. Много бързо тя станала изключително популярна и за младите в училища и университети.

Истински култов миг за тениската настанал, когато Марлон Брандо се появявал в сценични и филмови роли с прилепнала по тялото тишъртка. Това съвсем затвърдило тенденцията дрехата да се превърне от бельо в пълноценна горна одежда.

От този момент тениската наистина има възходящ път, присъствайки неизменно от витрината на най-обикновения магазин до най-високите модни подиуми.

Днес предлагането е изключително разнообразно - моделите са много: тениска с деколте около врата, тениска с v-образно деколте, тениска с яка, вталена или напълно свободна. Що се отнася до цветовите решения - там няма никакви граници, а въображението на модните специалисти предлага тениски с щампи, с апликации и декорации, с надписи и принтове. Затова думата универсалност наистина изключително приляга на тази дреха - подходяща и удобна за носене както когато спите, така и когато решите да я комбинирате с панталон и сако.

Ето защо, смело може да се каже, че всяка тениска е актуална тениска. Остава само да следите за качеството на материята (винаги, при покупка, имайте предвид  указанията за пране, сушене, поддържане). Оттам нататък нека ви водят вашите фантазия и вкус докато станете притежател на достатъчно тениски - от долу до горе, на поне един рафт в гардероба.

За да може да оставите коментар към даден блог трябва да сте регистриран потребител
Copyright © 2014 Red Point, Created by Big Cloud Development ltd., All rights reserved.