И... три, две, едно, камера!

публикувана на 01.07.2015 г. в 14:55 коментари(0)

Киното е страшен професионалист в създаването или превръщането на обикновени персонажи, места, вещи в култови. Дори с една обикновена тениска е така! Придобила слава, одухотворена от героя си, носител на специалното, тишъртката от големия екран светкавично придобива статута на тотален хит или на класика на всички времена.

Въпреки ранната си трагична смърт, Джеймс Дийн остава завинаги в сърцата на истинските бунтари със своето ярко червено яке, дънки и бяла блуза от филма “Rebel without a cause”. Но още преди него Марлон Брандо утвърждава по неповторим начин излъчването на бялата тениска в „Трамвай Желание“.

Проста зелена тишъртка никога не е изглеждала по-добре отколкото върху Макмърфи (персонажът на Джак Никълсън) в „Полет над кукувиче гнездо“, където в навития й ръкав той

държи кутия цигари. Филмът е изключително произведение на киното, разказващо за лудостта на човека, за болката и за (не)възможното спасение.

Може би най-мотивиращата фанелка е тази на Роки Балбоа от едноименния шедьовър. Супер неадекватни, но и супер куул са тишъртките, носени от Джулс и Винсент (безпощадни убийци по професия) в “Pulp fiction” на Тарантино. 

Най-страхотното е, че днес всеки от нас може да си поръча фанелката от своя любим филм и да я носи с настроението на съответния герой, да се доближи поне малко до невероятния свят на киното, където всичко е възможно.

Списъкът с култови тениски със

сигурност е много дълъг и заслужава подробно разглеждане. Вероятно най-важният фактор за превръщането на тишъртка в легенда е всъщност персонажът, който я носи.

Той я съживява, придава й странност, цвят, дух, чар, и така тя е вече безсмъртна, завинаги част от човешката култура.

За да може да оставите коментар към даден блог трябва да сте регистриран потребител
Copyright © 2014 Red Point, Created by Big Cloud Development ltd., All rights reserved.