Приключението на дънковото яке

публикувана на 29.07.2015 г. в 08:38 коментари(0)

Модерно е във всяка епоха, защото се е превърнало в класическа връхна дреха с необикновен полъх на младост и разкрепостеност! Но малко хора знаят откъде започва своя вълнуващ път дънковото яке и през колко различни култури и хора преминава до днес: разцъфващо цвете в двадесет и първи век.

Интересен, но и напълно разбирам е и фактът, че първо е било изработено като дреха за работническата класа. Според източниците безспорната класика се ражда в края на деветнадесети век, или по-точно седемдесетте години.

След като изпълнява ролята си на добър приятел на работника, то се превръща в задължителен атрибут на каубоя от Дивия запад в началото на двадесети век. Може би защото придава мъжествено и куул излъчване.

Холивуд веднага забелязва феномена сред каубоите и не остава по-назад. Вероятно сред най-популярните примери е Бинг Кросби със своя дънков костюм. В човешкото въображение сигурно витаят и филмови образи на привлекателни мъжкари, каращи бързи мотори и носещи, разбира се, незаменимото дънково яке. Но и жените започват да го носят с неотразим чар - дори Мерилин Монро има такова.

По-късно през миналия век, дрехата се отдалечава от каубойския свят и става символ на бунтарство и част от поп културата.. Необичайно е колко разнолико е разпространението му: от дивата общност на пънкарите до яркия свят на хип-хопа.

А днес дънковата връхна дреха присъства както в кежуал атмосферата на улицата, така и на модните подиуми. Безбройни са разновидностите му: късо или дълго, светло или тъмносиньо, с копчета или цип. Освен това, младежкият дух е така жив, че го окичва с цветни значки, копчета, безопасни игли, конци, нашивки, шипове и други всевъзможни джунджурии, които създават усещане за пъстър светоглед и уникалност.

 

Сигурно е, че от появата си до съвремието дънковото яке е вдъхновение, изключително по свой собствен начин. Било е и ще продължи да бъде печат за човешкия порив към бунт, свобода, веселие – с една дума - стил.

За да може да оставите коментар към даден блог трябва да сте регистриран потребител
Copyright © 2014 Red Point, Created by Big Cloud Development ltd., All rights reserved.