Дънките

публикувана на 24.11.2021 г. в 11:56 коментари(0)

Кой би си помислил, че един чифт панталони ще се превърне в икона. От работни дрехи до облекло на мулти - милионери, сините дънки са запазили позиците си във времето като Американска икона. Първоначално наречени гащеризони (дори и без презрамки), панталоните са еволюирали от практично решение за предпазване на тялото по време на работа, до модно течение и стил на обличане по целия свят.

В средата на 19 век, златната треска била в разгара си и привличала в САЩ хора от цял свят. През 1853г. Леви Страус напуснал родната Бавария и заминал за Америка, но не за да търси злато като всички останали, а за да шие панталони за златотърсачите. Страус отворил фабрика, в която започнал производството на гащеризони от кафяв плат за палатки, който му доставяли от Генуа. Като отличителен белег на всеки чифт работнически гащеризон той слагал щампа Genes. Този надпис американците четяли като „джинс“. Появата на синия плат е поради недостиг на брезентовия кафяв плат. Новят плат бил доставян от Франция, град Ним. Новата щампа De Nimes дава името „деним“. За да уздрави още повече джобовете иновативният шивач ги прикрепвал със специални капси.


През 1873 година за първи път са представени пред света оригиналните дънки Levis. Близо осемдесет години по- късно дамите също започнали да носят сините панталони. През 1953 г. е произведен първият модел за жени. Скоро след това джинсите завледели целият свят. Успели да проникнат дори в непристъпния Съветски съюз. Средата на миналия век денимът заел почетно място в гардероба на хората. Секссимволите Елвис Пресли и Марлон Брандо започнали все по - често да се появяват облечени в деним. Когато за първи път се появил дамски модел с цип, това бил истински фурор, същински шамар за консервативния морал. През същия период като най - модерни били моделите с пет джоба - два отзад, два отпред и еднин малък (за часовник) в десния преден джоб.


През 60-70-те години хипи вълната била в разгара си и джинсите станали униформа на хипитата като символ на новото мислене, свободата и сексуалността. Тогава на пазара се наложил силно разкроеният модел тип „канбана“, много изтъркани и декорирани.
В началото на 70-те години много късите дънкови панталони предизвиквали истинска истерия. Наричали ги „горещи панталони“ заради всичко онова, което било на показ. В този период се наложил и „чувалестият“ модел „Джени“ подходящ за работещи момичета. В края на 70-те този модел бил предпочитан и от мъжете.


80-те години започнало избелването на панталоните от деним. Производителите ги търкали с пемза намокрена с хлорна киселина, това подлудило младежта. Тогава моделиерите продължили като наложили модата на накъсаните и нарязани дънки. А за по - платежоспособните си клиенти те ги обсипвали със скъпоценни камъни.


През 90-те години се налаложили джинсите тип „пури“ и моделите с висока талия. На прага на новия век се появил стилът „деца на цветята“ - панталони обсипани с перли, пайети, цветни мъниста.


В наши дни изтърканите и раздърпани дънки са отново много актуални, моделите тип „пура“ също не им отстъпват челните позиции и дизайнерите продължават да експериментират. На практика няма как да сгрешите и да си купите модел, които не е актуален.

За да може да оставите коментар към даден блог трябва да сте регистриран потребител
Copyright © 2014 Red Point, Created by Big Cloud Development ltd., All rights reserved.