Къса история на късите панталонки

публикувана на 01.12.2015 г. в 09:56 коментари(0)

Историята на късите панталонки е страхотен пример за метаморфоза, довела до трайна промяна не само в модата, а в разбирането и отношението на хората към дрехата и нейната роля.

Още през Средновековието шортите са били част от гардероба на мъжете. Благородниците ги носели във вариант с дължина около и малко под коляното и комбинирани с три четвърти чорапи. Познати са обаче и в доста по-къса версия, в съчетание с онова, което днес наричаме клин или чоропогащник.


Революционният двадесети век внася прелом и по отношение на късите панталонки. В един много модерен за времето си вид, мъжете ги правят част от ежедневието си, за което спомага много и тенденция, превнесена от американската армия. Най-често срещаната комбинация по това време е панталон около коляното и сако или спортно яке.

Самото название шорти пък е датирано отново към първите десетилетия на двадесети век, когато майките обували сладки гащета на своите малки момчета.


 

В дамския фешън арсенал късите панталонки навлизат по-късно и по-бавно. След като банските костюми обаче стават обичайна гледка по плажовете, дамите започват да скъсяват по-смело и ежедневното облекло. Така се стига до наложилия се вече десетилетия панталон капри - 7/8 или 3/4 с дължина от глезена до коляното. Интересното за него е, че носи името на едноименния остров, по чийто плажове се разхождал дизайнер, който наблюдавайки как моряците навиват крачолите си, за да работят по-удобно, „заел“ този елемент за дамския панталон.

Голямото скъсяване на дамските къси панталонки, естествено се случва през 70-те, когато на власт са разкрепостените нрави и свободният дух. Откритието на късите денимки (популярни и като тип „Дейзи Дюкс“) дотолкова впечатлява и въздейства, че те наистина са сред вечните модни хитове.


 

Разбира се, трябва да отчетем и факта, че възползвали се от сексапилното излъчване на тази дреха, за популяризирането й допълнително допринасят съвременни поп икони като Марая Кери, Дженифър Лопес, Кайли Миноуг, Бионсе.

За да може да оставите коментар към даден блог трябва да сте регистриран потребител
Copyright © 2014 Red Point, Created by Big Cloud Development ltd., All rights reserved.