Изгладена до съвършенство мъжка риза в седем стъпки

публикувана на 12.05.2019 г. в 11:32 коментари(0)

Гладенето на мъжката риза едва ли е любимо занимание за мнозина. Но, приятна или не, тази дейност съпровожда всяка дама, която държи на добрия имидж на своята половинка или пък всеки истински мъж, поел грижата за себе си в собствените си ръце.


Мненията за правилния ред в гладенето на мъжката риза са различни, но ето една от версиите със съответните аргументи.

 

Стъпка 1 - Подготовка

Много важно е да подготвите както самата риза, така и мястото, на което ще гладите. Дрехата не трябва да бъде пресушена, иначе колкото и старание да вложите, резултатът няма да е перфектен. Ако все пак сте допуснали дрехата да стои на слънце повече от необходимото, вземете мерки да я овлажните.
Много важно е повърхността, на която ще гладите да бъде равна, твърда и чиста. Ако нямате специална дъска, си постелете плътно одеяло (сгънато на няколко пласта) върху равна повъхност, а най-отгоре сложете чист чаршаф, върху който да гладите.

 

Стъпка 2 - Гръб

Най-удачно е да започнете гладенето от гърба – повърхността е най-голяма и най-малко капризна и се запазва в желания вид до края.

 

Стъпка 3 - Ръкави

След като сте готови с гърба, трябва да преминете към ръкавите. Тук най-голямата дилема е дали искате ръб или не. Независимо от предпочитанието, рискът е един и същ – да не постигнете няколко успоредни черти в старанието си да направите или избегнете ръб. Правилото е желязно. Ако не искате ръб, ви трябва гладка повърхност без никакви резки. За целта използвайте приспособлението към дъската за гладене или си направете такова тип твърда възглавничка. Ако пък държите на ръб – сгънете ръкава точно по желанато място и с пара направете остър, и само един за всеки ръкав, борд (не забравяйте, че ръбовете на двата ръкава трябва да са на едно и също място). Двойни, тройни и четворни ръбове просто крещят за наличието на лош вкус.

 

Стъпка 4 - Маншети

Маншетите не се гладят трудно, но не бива да бъдат подценявани. Те са важни, защото какъвто и да е моделът на мъжката риза, маншетът има своята роля. В официалното облекло той подчертава концепцията, а ако се закопчава с бутонели, то тогава става много важна част от аутфита въобще. Дори ризата да е съвсем лежерна, маншетът, близо до ръката или навит, приковава вниманието.

 

Стъпка 5 - Предници

Предниците се гладят лесно. Тук има само едно важно правило – безупречно гладка повърхност, никакви гънчици. Не подценявайте местата между копчетата, за да не получите вълнисти ивици, когато облечете дрехата. Особено когато ризата е под сако, предниците са нейната представителна част и трябва да изглеждат отлично.

 

Стъпка 6 - Яка

Яката се глади от центъра към периферията, от лицевата и опаковата страна. Много важно е тя да не бъде прегъвана и мачкана, а да запази твърдостта си.

 

Стъпка 7 - Окачване

Когато сте готови и сте решили, че дрехата е перфектно изгладена, важно е да запазите резутата. За целта я сложете на качествена закачалка (металната не е за предпочитане) и закопчейте всички копчета от горе до долу, за да запазите формата и вида. Така, когато бъде облечена, огледалото ще отрази не само съвършено изгладена мъжка риза, но и отличен стайлинг.

 


Често задавани въпроси за мъжките ризи

Каква е разликата между вталена и класическа риза?

Вталените ризи са свити основно в областта на ханша, което подчертава по-добре мъжкото тяло. Ако търсите нещо по формално или сте със спорта фигура, определени вталените модели ризи са за Вас. Класическите ризи обикновенно са малко по-широки съответно и по-удобни за носене, но не изглеждат толкова добре. Всичко зависи от Вашето телосложение и предпочитания.

 

Какво е модерна кройка риза?

Най-общо това е комбинацията между класическите ризи, които са с широк торс и ръкави и между вталените, чиято цел е да пасват идеално по тялото. При модерната кройка ризата не е плътно по-тялото и все пак изглежда изключително добре и е удобна за носене.

 

Как да си избера правилния размер риза?

Най-важното е да си вземите правилните мерки - ако имате риза, която харесвате измерете нея, ако нямате подобна измерете тялото си и преценете колко свободно бихте желали да Ви стои ( примерно разликата между размер S и L много често е в рамките на 2-3 см ). След като сте взели правилните мерки използвайте нашият инструмент за търсене по точни размери ( можете да го пробвате тук ). Ако все пак се колебаете винаги можете да си поръчате два различни размера от които да пробвате и да върнете, този който не Ви харесва.

 

Нямам шивашки метър, как да си взема размерите?

Най-често прилганият метод е да вземете конец и след това да го измерите с линия и с каквото разполагате разграфено в сантиметри. Примерно банкнотите от 5 лв са точно 12,1 см.

За да може да оставите коментар към даден блог трябва да сте регистриран потребител
Copyright © 2014 Red Point, Created by Big Cloud Development ltd., All rights reserved.