Кратка история на дългата рокля

публикувана на 22.03.2016 г. в 12:56 коментари(0)

Всяка жена трябва да има в гардероба си малка черна рокля, както съветват модните експерти. Но ако погледнем назад в историята, векове наред дългите рокли са били единствената възможна дреха за жените от всички обществени слоеве.

Още от времената на древна Гърция и Египет жените са открили чара на дългата рокля, която тогава е наподобявала по-скоро туника и е била увивана около тялото. По-късно, през Византийската империя, роклите стават по-ярки и с по-наситени цветове, но остават все така в консервативен стил. С настъпването на Ренесанса идва и новата ера на роклите – появяват се корсетите, обръчите и роклите стават още по-дълги. Това е и моментът, в който вече може да се говори за мода при дамските рокли – появяват се нови по-фини материи и различни мотиви.

До началото на 20-ти век, жените носели единствено дълги рокли, заради консервативното мислене на обществото и забраната да показват краката си. До 20-те години на века дамските рокли били доста груби – и като форма, и като материя. В най-правилния момент – между двете световни войни – една млада дизайнерка (Коко Шанел) разбива стереотипитите за дамските рокли и налага нов стил на обличане на дамите - рокли по тялото и знаменитата малка черна рокля,  която остава запазена марка на дизайнерката и досега.

От този момент нататък започва да се променя и отношението към жените, които постепенно успявят да извоюват равни права с мъжете, което значително променя и стилът им на обличане. Появяват се дамските рокли с нисък гръб, разкриват се горните части на бедрата и кръста.



Днес, въображението на дизайнерите и оригиналните им интерпретации предлагат огромно разнообразие за постигане на неповторима визия - от дълги рокли до земята за официални поводи до супер къси роклички, подходящи за партита. С две думи – рокли за всеки вкус.

 

За да може да оставите коментар към даден блог трябва да сте регистриран потребител
Copyright © 2014 Red Point, Created by Big Cloud Development ltd., All rights reserved.