По ризата ще го познаете!

публикувана на 16.01.2019 г. в 12:03 коментари(0)

Ако попитаме представителите на силния пол коя е най-предпочитаната от тях дреха, със сигурност мъжката риза ще бъде в челото на класацията.

Разбира се, колкото и универсална да е тази одежда, нейните разновидности са достатъчно много, за да допадат на хора с различен профил и предпочитания.

Затова репликата „По ризата ще го познаете!“ е много вярна и ето какво ни дава нейното тълкуване!

Класическа изчистена риза

Класическата риза е за мъжете, които имат стандартен вкус. Те не считат, че следването на модата е техният начин на изява и залагат на гардероб, в който има просто необходимото. Затова изчистената семпла и стандартна риза е задължителен елемент от техния стайлинг. В тази група са още мъжете, които следват категоричен дрескод на работното място, който не толерира особени прояви на творчество или въображение.

В повечето случаи под класическа изчистена мъжка риза се разбира едноцветна риза с класическа кройка и яка, която се комбинира лесно с панталон и сако. Разбира се, и в тази стандартна категория има нюанси - тук могат да се поставят лекото райе, едва забележими фигурки в същия десен и т.н.

Строго официална риза

Строго официалната риза задължително присъства в стайлинга на мъжете от класа. Те знаят, че има поводи, които не могат да минат без такава дреха, нещо повече - знаят как и кога да я носят, правят го със самочувствие, вкус и стил.

Материята, кройката и цветът са светата троица на официалната риза. 100 % памук, плътна тъкан, ситен бод са елементи, по които може да бъде разпозната качествената материя. В по-модерните варианти често се допуска и някакво количество полиестер, който да създава гъвкавост и немачкаемост на ризата, но всякакви отблясъци и лъскавина са крайно нежелани за официален повод.  По отношение на линиите, водеща е формата на яката, която е класическа - в прибран островърх или леко отворен вариант. Що се отнася до цвета - има решение, с което никой не би сбъркал - бялата строго официална риза е безапелационен лидер. Но, понеже традициите не са това, което са, много други цветове могат да бъдат удачен избор. Такива са, например, екрю, прозрачносиньо, бледолилаво, бежево. Всякакви ярки и ексцентрични тонове са изключени от класическото разбиране за строго официална мъжка риза.

 

Карирана риза

На другия полюс е ризата в каре. Карираната мъжка риза говори много за своя притежател. На първо място, тя го определя като човек с волен дух, който не обича границите, обожава приключенията и цени изключително много своята свобода. Неслучайно карираната риза извървява пътя от гърба на дървосекачите и фермерите до раменете на гръндж феновете и почитателите на стрийтстила днес. Комбинирана с деним, спортен или кежуал панталон, тя може да стои адекватно както за разходка в парка, така и в едно по-артистично или фриволно офис пространство. Затова карираните ризи продължават да бъдат топ тенденция и са предпочитана дреха от мъжете във всеки сезон, комбинирайки се отлично с тениска, пуловер, яке, жилетка.

Спортна / спортно-елегантна риза

Понятието спортна или спортно-елегантна риза е доста разтегливо. Все пак, може да се каже, че става дума за риза, която свободно се съчетава с всякакъв вид спортни и карго панталони,  с накъсани дънки. Може би най - разпознаваемата характеристика е фактът, че тя може да се носи незапасана, създавайки усещането за една по-небрежна визия. В тази категория има голямо разнообразие от цветове, десени и материи. Тук могат да се отнесат ризите в по-ярки тонове, ризите с принтове, ризите с декоративни копчета, с фигурални мотиви, с джобове и орнаменти.

Цялото това разнообразие предполага пъстра палитра от мъже, за които спортната и спортно-елегантната риза са предпочитано стайлинг решение.  Тук влизат бизнесмени, хора с творчески професии, студенти. И всички те, обичащи да съчетават елегантното излъчване със спортната небрежност.

Вталена риза

В  последните години особено актуални са така наречените slim fit ризи. Силно вталените мъжки ризи са чудесно решение, когато искаме да направим комбинация с дънки. Това е едно много удачно офисно решение, когато е в съчетание с подходящо сако. Slim fit ризите са топ тенденция и като клубна визия. Все пак, не бива да се забравя, че носенето на силно вталена риза е добре да бъде съобразно с фигурата и да помним, че slim fit означава да облечем дреха, която подчертава силуета и му предава елегантност, а не нещо впито и описващо всичките ни евентуални несъвършенства.

Що се отнася до мъжете, които биха избрали slim fit ризи за своя стайлинг, нека просто ги определим като модерни. Със сигурност това са хора, които се интересуват и следват тенденциите в желанието да са винаги в крак със съвременния свят.

За да може да оставите коментар към даден блог трябва да сте регистриран потребител
Copyright © 2014 Red Point, Created by Big Cloud Development ltd., All rights reserved.